zoek login
logo

over ta

home  >  over ta


Bij Toneelgroep Amsterdam gaan traditie en vernieuwing hand in hand. Het zijn de pijlers van een gezelschap dat voortdurend in beweging is en zich nadrukkelijk presenteert in het hart van Amsterdam, de Stadsschouwburg aan het Leidseplein.

TA is het grootste toneelgezelschap van Nederland en wordt geleid door directeur Ivo van Hove. Sinds zijn aanstelling in 2001 heeft hij met een serie spraakmakende voorstellingen en het aantrekken van regisseurs uit binnen- en buitenland de weg geëffend voor een stadsgezelschap met internationale allure. Kern is het topensemble van 22 acteurs dat het mogelijk maakt voorstellingen op het repertoire te houden.

geschiedenis
TA werd in 1987 opgericht. Het is een fusie tussen twee hoofdstedelijke gezelschappen, het Publiekstheater en Toneelgroep Centrum. Toenmalige artistiek leider Gerardjan Rijnders haalde als eerste het experiment uit de marge en plaatste de avant-garde op het eerste podium van het land: Stadsschouwburg Amsterdam. Zijn opvolger Ivo van Hove zet die lijn door. Samen met ontwerper Jan Versweyveld doorbreekt hij de beperkingen van de grote zaal en stapt, als de voorstelling daarom vraagt, uit de lijst. De schouwburg als locatie waar de vanzelfsprekende afstand tussen acteur en publiek wordt opgeheven en relatie tussen fictie en werkelijkheid op een nieuwe manier wordt gedefinieerd.

stadsgezelschap
TA ontwikkelt zich tot een stadsgezelschap dat vanaf 2009 de bestaande zaal en de nieuwe Rabozaal van de Stadsschouwburg bespeelt. Het is de uitvalsbasis voor ontmoetingen met kunstenaars uit binnen- en buitenland. Amsterdam als kern van een global village waar veranderingen op lokaal en mondiaal niveau het denken over kunst en theater blijven voeden. TA maakt voorstellingen op de huid van de tijd zonder expliciet te reageren op politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Theater als vrijplaats voor de confrontatie met het vreemde: het vreemde in onszelf, in de ander, in de maatschappij. Maar theater moet vooral het feest van de chaos zijn, waar het irrationele en het onlogische gevierd wordt.

veelheid aan theatertalen
Uitgangspunt is en blijft de veelheid aan theatertalen. TA brengt herinterpretaties van klassiek repertoire, nieuwe teksten, cross-overs met muziek, design en dans. In een regelmatige samenwerking met andere gezelschappen zoals NTGent en Toneelhuis ontstaan artistieke dwarsverbanden. Naast Ivo van Hove werkt TA met vooraanstaande gastregisseurs uit binnen- en buitenland zoals Thomas Ostermeier, Grzegorz Jarzyna, Johan Simons, Luk Perceval, Krzysztof Warlikowski en Christoph Marthaler.

De komende jaren maken negen visionaire en zich onderscheidende regisseurs eigenzinnige creaties. Wat deze nieuwe en internationaal gerenommeerde regisseurs bindt, is de overtuiging dat theater een essentiële plek inneemt in de samenleving, die meer dan ooit heterogeen en divers is. Allen delen een bezorgdheid over de plaats van de mens in deze voortdurend veranderende maatschappij.

Ivo van Hove heeft een specifieke signatuur ontwikkeld: sterke emotionaliteit en psychologische inleving gaan gepaard met een vormgeving waarin video en muziek een belangrijke plaats innemen. Het betreft zowel multimediale projecten als intimistische voorstellingen van (vergeten) klassiekers en filmscripts.
Thomas Ostermeier is een meester in het vertalen van het repertoire uit de late 19e eeuw naar onze huidige maatschappij en hanteert daarbij een heldere, filmische stijl.
Johan Simons zoekt in robuuste voorstellingen, waarin tekst, beeld en live muziek hand in hand gaan, een verontrustende confrontatie met actuele maatschappelijke ontwikkelingen.
Luk Perceval beoogt met minimale middelen een optimale emotionele werking van de tekst. In zijn anti-theater, wars van behaagziek entertainment, graaft hij naar de duistere kanten van de mens.
Guy Cassiers' theatertaal is op een grootse manier timide en beweegt zich op de grens tussen video-installatie en theater.
Grzegorz Jarzyna bewerkt verregaand klassieke en moderne teksten. De worsteling van de mens om zich te onttrekken aan zijn afkomst en opvoeding en zijn eigen identiteit op te bouwen, vormt de kern van zijn theatrale odyssee.
Eric de Vroedt houdt in zijn voorstellingen politieke en actuele maatschappelijke thema's tegen het licht. Hij hanteert een snelle, gefragmenteerde theatertaal vol humor.
Susanne Kennedy maakt rigoureuze bewerkingen van klassiekers in een abstracte en fysieke spelvorm, vol poëtische en nachtmerrieachtige beelden.
Julie Van den Berghe streeft naar een zuivere, minimalistische stijl. Ze zoekt naar uitersten in vorm: speels en tegelijk barok, jubelend en tegelijk inktzwart.

TA-2
Door TA-2 - het platform van TA i.s.m. Toneelschuur Producties en Frascati Producties voor de ontwikkeling van (regie)talent - werden sinds 2007 zeven producties uitgebracht: drie regies van Thibaud Delpeut: Britannicus (Jean Racine), Antigone-Kreon-Oidipous (een bewerking van Sofokles' Thebaanse tragedies) en Al mijn zonen (Arthur Miller), twee regies van Eric de Vroedt: A Streetcar Named Desire (Tennessee Williams) en Glengarry Glen Ross (David Mamet), Rashomon-effect in een regie van Joachim Robbrecht en Kat op een heet zinken dak (Tennessee Williams) in een regie van Jacob Derwig. In 13|14 maakt Julie Van den Berghe met Lorca's Bloedbruiloft haar TA-2 debuut en in 14|15 Maren E. Bjørseth met Hugo Claus' Een bruid in de morgen. Het meerjarig partnerschap is gericht op een stapsgewijze ontwikkeling van het regisseurschap, waarbij beide alliantiepartners hun expertise inzetten en het werken binnen grotere organisaties centraal staat. Ondertussen hebben Antigone-Kreon-Oidipous, Glengarry Glen Ross en Al mijn zonen de weg naar de grote zaal afgelegd. Ook de komende jaren blijft TA investeren in regietalent: TA-2 als kweekvijver voor de regisseurs van de toekomst.

TA-alliantie
Wij zijn ons bewust van de verantwoordelijkheid die we voor het Nederlands theaterbestel dragen en gaan sinds vele jaren allianties aan met makers die artistiek volledig autonoom werken, waarbij wij zorg dragen voor hun zakelijke leiding, verkoop, marketing en administratie. Zo hebben we ons verbonden aan Adelheid|Female Economy en De Warme Winkel.
 
Adelheid|Female Economy

Vanuit de gedachte dat uiteindelijk alles een illusie is, werkt Female Economy Foundation aan een nieuwe economische gedachte: 'Come near, just come to me' / Hélène Cixous. Om deze illusie economisch te vertalen, steekt FE haar beide armen uit naar interculturaliteit en zoekt de doornen met de bloem om die binnen Kunst en Cultuur te tonen.
> naar de website van Female Economy

De Warme Winkel
Makerscollectief De Warme Winkel zet met hun ongepolijste werk de zintuigen van het publiek op scherp. Typerend voor alle voorstellingen is een teugelloze verzameling van tegenstellingen. Verdiepend versus luchtig, precisie versus nonchalance, kritisch versus humoristisch en morsig versus sierlijk. Bij De Warme Winkel is niets vanzelfsprekend. Het in Utrecht gevestigde collectief bestaat uit Jeroen De Man, Vincent Rietveld, Mara van Vlijmen, en Ward Weemhoff.
> naar de website van De Warme Winkel


Toneelgroep Amsterdam wordt structureel ondersteund door het Ministerie van OCenW en de Gemeente Amsterdam.

De Raad van Toezicht bestaat uit Tineke Bahlmann, Noraly Beyer, Wouter Bos, Rutger Koopmans (voorzitter), Ruud Nederveen, Otto van der Harst en Nelsje Musch-Elzinga.

Toneelgroep Amsterdam heeft de culturele ANBI-status. Klik hier voor meer informatie.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
antigone

antigone

zo 26 apr 2015 - 15:00
Théâtre de la Ville
Parijs
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
nora

nora

di 28 apr 2015 - 20:30
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
antigone

antigone

di 28 apr 2015 - 20:30
Théâtre de la Ville
Parijs
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
nora

nora

wo 29 apr 2015 - 20:30
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijstinleiding


19:45
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam

gratis


De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
antigone

antigone

wo 29 apr 2015 - 20:30
Théâtre de la Ville
Parijs
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
nora

nora

do 30 apr 2015 - 20:30
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
antigone

antigone

do 30 apr 2015 - 20:30
Théâtre de la Ville
Parijs
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst