zoek login
logo

over ta

home  >  over ta  >  seizoen 12/13

Jubileumseizoen: 25 jaar Toneelgroep Amsterdam
In 12|13 bestaat Toneelgroep Amsterdam 25 jaar en dat vieren we het hele seizoen lang met drie wereldpremières, de reprise van onze Shakespeares, een tentoonstelling in FOAM, een documentaire en een nieuwe website waarop o.a. de TA-geschiedenis in 6.000 foto's ontsloten wordt. We verwelkomen Bart Slegers bij het gezelschap, Romeinse tragedies staat in New York én we spelen voor het eerst in Seoul. TA staat klaar voor een feestjaar waarin een nationaal en internationaal breed publiek aan haar trekken komt.

Halina Reijn is Nora in Delpeuts eerste grote zaalproductie
Na Britannicus, Antigone-Kreon-Oidipous en Al mijn zonen, drie succesvolle voorstellingen die Thibaud Delpeut bij TA-2 (het platform voor regietalent i.s.m. Toneelschuur Producties) maakte, is de tijd rijp voor zijn eerste grote zaalproductie:Nora, dé Ibsen-klassieker.'Dit fantastische en meedogenloze portret van een vrouw heet Een Poppenhuis, maar het verdient de titel: Nora. Een leugen om bestwil drijft Nora naar de absolute ondergang. Het zoete Poppenhuis wordt een zwarte poppenkast,' aldus Delpeut.

Thomas Ostermeier ensceneert De Meeuw tijdens HF 2013
De succesvolle samenwerking met de Schaubühne in Berlijn wordt gecontinueerd. Thomas Ostermeier, artistiek leider van het gerenommeerde gezelschap, tekent voor zijn tweede regie bij TA. Voor het eerst in zijn carrière zal hij Tsjechov ensceneren. Ostermeier: 'De clash of generations is voor mij één van de meest essentiële thema's in De Meeuw. De oudere generatie is bang haar reputatie te verliezen door de kracht van het nieuwe talent. Maar het probleem ligt ook bij die jongere generatie zelf die een uitzonderlijk grote behoefte heeft aan erkenning.'

2x Bergman op één avond: Van Hove regisseert Na de repetitie én Persona
Na zijn succesvolle ensceneringen van Scènes uit een huwelijk (2005) en Kreten en gefluister (2009) regisseert van Hove opnieuw twee teksten van Ingmar Bergman: Na de repetitie met o.a. Jacob Derwig als charismatische regisseur en Bergmans meesterwerk Persona met Marieke Heebink en Karina Smulders. Van Hove: 'Twee korte stukken over de zin van theater en kunst in ons leven en in onze samenleving. Maar zoals het grootmeester Ingmar Bergman past, doet hij dit niet moraliserend maar met veel aandacht en inzicht voor de mens in al zijn onnavolgbare complexiteit. Ontroerend maar ook hard.' De voorstellingen worden internationaal gecoproduceerd door Théâtre dela Place (Liège), Théâtres de la Ville de Luxembourg en Maison des arts de Créteil.

Vier Shakespeares in reprise
Speciaal voor het jubileumseizoen en voor het eerst in onze geschiedenis brengen we in één seizoen vier Shakespeares die de afgelopen jaren furore maakten in binnen- en buitenland. Halina Reijn schittert in Het temmen van de feeks, Hans Kesting is hartverscheurend als jaloerse Othello, een overrompelende Fedja van Huêt als bloeddorstige Macbeth en op publiek verzoek worden de legendarische Romeinse tragedies hernomen waarin het voltallige ensemble op topniveau speelt.

TA internationaal: Romeinse tragedies naar New York
Naast 150 avonden in de Stadsschouwburg Amsterdam en tachtig in de rest van Nederland, speelt TA ook zeventig keer in tien verschillende landen. Zo staat Romeinse tragedies in het prestigieuze BAM in New York, debuteren we in Zuid-Korea met Opening Night en in Servië met Kinderen van de zon. Daarnaast spelen we in Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, België en staat Macbeth in Moskou.

Bart Slegers versterkt het ensemble
Bart Slegers (1964), sinds 2008 aan het Ro Theater verbonden, gaat vanaf 12|13 bij TA aan de slag. Van Hove:'Ik ken Bart natuurlijk heel erg goed vanuit mijn jaren bij De Tijd en daarna bij Het Zuidelijk Toneel waar hij rollen speelde als Richard II, Hamlet en Ajax. Ik denk dat een bevlogen acteur als Bart ons ensemble op een bijzondere manier kan aanvullen. Ik kijk uit naar onze hernieuwde samenwerking'.Ook Slegers is opgetogen over zijn nieuwe stap in zijn toneelcarrière: 'Ivo en ik hebben elkaar zo'n beetje ontdekt. Daar gaan we lekker mee door. Oude liefde roest niet.'

Tentoonstelling Jan Versweyveld
Als TA-huisfotograaf en scenograaf is Versweyveld vanaf het begin van de productie betrokken en begeeft hij zich in een gebied waar andere scènefotografen niet komen. Een onthullende kijk op TA voor, tussen en achter de scène. Van 25 jan t/m 3 mrt 13 stelt hij in het Amsterdamse FOAM tentoon.

Documentaire Husbands
De documentairemakers Martijn van Haalen en Paul Cohen, bekend van o.a. Hollandse Helden (2000), Janine (2010) en Twee Mannen en een Orkest (2011), volgden maandenlang de totstandkoming van de voorstelling Husbands om door te dringen tot het raadsel van acteren; het spanningsveld tussen fictie en werkelijkheid. De documentaire gaat op zo 24 maart in première en zal ook bij Het Uur van de Wolf (VPRO) te zien zijn.

Succesvolle reprises
Naast de reprises van de vier Shakespeares, worden ook Al mijn zonen (Arthur Miller), Angels in America (Tony Kushner), de Russen! (Tom Lanoye), Husbands(John Cassavettes), In ongenade (J.M. Coetzee), Kinderen van de zon (Maxim Gorki) en La voix humaine (Jean Cocteau) hernomen.

Nieuwe website ontsluit heden, verleden en toekomst
Dé TA-bezoeker bestaat niet. Om aan ieders individuele voorkeur te voldoen, lanceren we een nieuwe website waarmee niet alleen de verscheidenheid van alle TA-activiteiten inzichtelijk wordt (naast 350 voorstellingen, brengen we jaarlijks 200 extra's: openbare repetities, workshops, geënsceneerde lezingen, inleidingen, junior- en amateurvoorstellingen, …), maar ook de 25-jarige geschiedenis van TA in meer dan 6.000 foto's wordt ontsloten.

> Bekijk hier de seizoenbrochure 12|13.

in de pers
NRC - Toneelgroep Amsterdam: feestje - 23 aug 12
> [download] als .pdf
 

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
de entertainer

de entertainer

do 21 aug 20:00
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
de entertainer

de entertainer

vr 22 aug 20:00
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijstnagesprek

22:00
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam

gratis


De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
de entertainer

de entertainer

za 23 aug 20:00
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst