zoek login
logo

na de repetitie / persona

home  >  voorstellingen  >  na de repetitie / persona

duur 2:50, incl. 1 pauze
première 06 dec 2012

Na de repetitie / Persona zijn twee korte, sublieme stukken die een kijk geven achter de schermen van het theater. Voor hun rollen in Persona sleepten zowel Marieke Heebink, als Karina Smulders een nominatie voor de Theo d'Or 2013 in de wacht. Na de repetitie / Persona is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2013.

'schrijnend, levensecht theater' de Volkskrant *****

'De overgang van filmbeelden naar levende personages op het podium blaast je hier haast nog meer van je sokken dan de films zelf. (...) De acteurs verrichten hier wonderen.' De Morgen *****

'een tweeluik dat je pakt' de Telegraaf ****

'Hoe verbeelding en realiteit met elkaar aan de haal kunnen gaan, beheersen Heebink, Scholten van Aschat en Smulders tot in hun vingertoppen. Spits, genuanceerd, transparant en tegelijk blijft er genoeg te raden over om de geest van de toeschouwer te prikkelen.' Trouw ****

'une mise en scène splendide' Télérama


Voor de regisseur in Na de repetitie is theater maken de essentie van zijn leven. Sterker nog, het is zijn leven. Daarbuiten bestaat er niets. Na een dag repeteren krijgt hij het bezoek van een jonge, ambitieuze actrice. Flirtend daagt ze hem uit om samen een liefdesaffaire te verzinnen en te kiezen voor het leven.
 

In Persona stopt een steractrice midden in een voorstelling abrupt met spelen. Ze weigert nog een woord te spreken. Voor haar is acteren totaal zinloos geworden. Op doktersadvies trekt ze naar een verlaten eiland waar een jonge verpleegster haar terug lust in het leven geeft.
 
Een kwartet topacteurs speelt deze teksten voor het eerst op één avond. Hierdoor ontstaat een unieke kijk op het meesterschap van Ingmar Bergman die onnavolgbaar indringend schrijft over mensen die hunkeren naar liefde.

Van Hove: ‘Na de repetitie gaat over een toneelregisseur die in zijn persoonlijke leven zoveel ontgoochelingen heeft meegemaakt dat hij helemaal in de verbeelding van het theater is gaan leven. Hij is gaan geloven in de illusie van het repetitielokaal. Daartegenover spelen we Persona, over een actrice die juist vastloopt in haar vak. Vanwege een moeilijke relatie met haar kind stopt ze met acteren – ze kan het toneelspelen niet meer met het moederschap combineren, het kunstmatige van het toneel voldoet niet meer in haar realiteit. In het eerste geval gaat het over iemand die helemaal voor en in de kunst leeft, in het tweede juist over iemand die het belang ervan ter discussie stelt. Dat is juist in deze tijd, waarin we voortdurend over het belang van kunst in de samenleving discussiëren, en dat belang ook steeds vaker moeten verdedigen, voor mij als persoon en als theatermaker zeer interessant.’

#naderepetitiepersona 


De productie kwam tot stand met medewerking van Auteursbureau ALMO bvba in opdracht van Josef Weinberger Ltd, Londen en de Ingmar Bergman Foundation.


met dank aan nesoptiek

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

dit is waarvoor je naar theater gaat! 2013-06-09 09:18
Vooral onder de indruk van PERSONAE - onvergeteleijke enscenering en schitterende vertolkingen van Marieke en Karina - wat een heerlijke avond!!
Anne 2013-05-18 23:43
GENOTEN!
Anne 2013-05-18 23:43
GENOTEN!
Roland 2013-05-18 00:14
Karina Smulders - adembenemend. Marieke Heebink - adembenemend. Decor - adembenemend.
Joki 2013-02-10 21:51
Erg onder de indruk van Marieke Heebrink, wat een spel, wat een beelden. Op de tafel, naakt, deed ze me denken aan een schilderij van Lucien Freud. Diepe bewondering voor haar beheersing en haar uitdrukking. Ik was blij dat ze kleding aan kreeg, want ik was als toeschouwer niet op mijn gemak om zo'n kijk in haar ziel te krijgen. Een lap stof creëert dan toch de door mij gewenste afstand. En dan het decor, wat fantastisch!
Victor 2013-02-09 00:21
Voor de tweede keer geweest. Weer die intense beleving. Dit is TONEEL! Wat een fantastische spelers. Ieder met zijn/haar eigen geweldige talent. Van alles ontdaan, puur op persoonlijke kwaliteit in beide stukken. Prachtig decor. Zeer bedankt.
 1 2  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
king lear jr. (ta-junior)

king lear jr. (ta-junior)

zo 29 mrt 2015 - 16:00
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam

De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
koningin lear

koningin lear

di 31 mrt 2015 - 20:15
Rotterdamse Schouwburg
Rotterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijstinleiding


19:15
Rotterdamse Schouwburg
Rotterdam

gratis


De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
antigone

antigone

wo 01 apr 2015 - 20:00
deSingel
Antwerpen
laatste kaarten
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
koningin lear

koningin lear

wo 01 apr 2015 - 20:15
Rotterdamse Schouwburg
Rotterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
antigone

antigone

do 02 apr 2015 - 20:00
deSingel
Antwerpen
laatste kaarten
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst