zoek login
logo

nora

home  >  voorstellingen  >  nora

duur 2:30, incl. 1 pauze
première 09 nov 2012

'Nora is één van Reijns mooiste en meest intense rollen tot nu toe en Nora een overtuigend grotezaaldebuut voor Delpeut.' Parool****

'Delpeut heeft met de ijzersterke cast van Toneelgroep Amsterdam van Nora een actueel huwelijksdrama gemaakt […] De rillingen lopen over je rug.' Telegraaf****

'Geweldig dat dit stuk ruim honderddertig jaar geleden geschreven is. Mooi dat Toneelgroep Amsterdam het in haar repertoire opneemt. Lef hoe Delpeut het vorm geeft met het risico het publiek aanvankelijk tegen zich in het harnas te jagen. En vooral: weergaloos en ontroerend hoe Reijn het speelt.' Theaterjournaal

'
Thomas Rijckewaert is als Torvald Helmer tenenkrommend goed in zijn misplaatste machismo. Eelco Smits speelt dokter Rank als een door liefdesverdriet verteerde ziel, Bart Slegers is creepy als de afperser Krogstad die toch een hart blijkt te hebben en Janni Goslinga is een mooie kordate vriendin Kristine. Het stralende middelpunt is natuurlijk Halina Reijn. Bij vlagen ongelooflijk naturel en met een ongekend vermogen om elke zin en elke handeling een betekenis te geven.' Theaterkrant


Bankdirecteur Torvald Helmer en zijn vrouw Nora leiden op het eerste gezicht een ideaal leven. Ze lijken perfect gelukkig. Dan doemt er een geest op uit Nora’s verleden. Het is Krogstad, één van Torvalds ondergeschikten. Jaren geleden heeft Nora met een valse handtekening geld van hem geleend zodat ze met een overspannen Torvald in Italië kon gaan kuren. Krogstad dreigt nu ontslagen te worden en chanteert Nora. Hij wil niet alleen zijn geld terug maar ook dat Nora ervoor zorgt dat hij zijn baan behoudt. Een brief van Krogstad zet de verhoudingen tussen Nora en Torvald op scherp. Nora realiseert zich dat het ‘perfecte’ leven dat ze leidde een leugen is geweest. Zij was een pop die verzorgd en beschermd moest worden en haar man blijkt niet de liefdevolle, zelfopofferende echtgenoot waar ze hem voor hield. Als een tweede brief van Krogstad het gevaar doet wijken, is dat voor Nora en Torvald te laat.

Reijn won voor haar titelrol de Theo d’Or 2013: ‘Ze bouwt de transformatie van Nora, het kindvrouwtje dat de wereld naar haar hand probeert te zetten tot het personage dat de totale afbreuk van diezelfde wereld aangaat, minutieus op. Heftig, wanhopig, sterk.’, aldus het juryrapport.


champagne in de pauze
Geniet optimaal van uw avond uit met een exclusief champagne-arrangement voor slechts € 36. Naast toegang tot Nora (eerste rang), kunt u in de pauze van de voorstelling genieten van een glas champagne en een hapje, geserveerd op een voor u gereserveerde tafel. Bel (020) 624 23 11 o.v.v. 'champagne-arrangement'.


ta-extra in amsterdam
> inleiding: wo 22 apr, 29 apr
> engelstalige boventiteling: do 23 apr, 30 apr
> nagesprek: vr 24 apr, 1 mei

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

Tonny Verplancken 2013-01-27 20:58
Wat een stuk! Wat een voorstelling! 2.30u volop genieten van theater van de bovenste plank. Schitterende vertolking van alle acteurs. En Halina, tja, die is... subliem!!
Tarcies 2013-01-20 23:01
Alsof je toevallig mag meekijken in een woonkamer.. Onvoorstelbaar naturel neergezet.
emmy 2012-12-22 00:04
Gisterenavond de voorstelling gezien in Theaters Tilburg. Werkelijk schitterend, van het begin tot het einde! Alle acteurs waren geweldig en Halina is top! Al die fijne nuances die ze in haar stem en bewegingen aanbracht! En het decor was ook fantastisch!
Pascal Bougie 2012-11-28 09:54
Dank dank dank! jullie hebben elkaar laten schitteren en ons ontroerd. ook een bijzonder compliment voor decor, kleding en muziek.
Nordin Slomp 2012-11-14 22:40
Ik vond het een mooie voorstelling, goed en indringend gespeeld door alle acteurs, maar met name door Halina Reijn. Tijdens het eerste deel,voor de pauze, voelde je dat er iets stond te gebeuren. Nora liet in een uitbarsting al doorschemeren dat zij zich in de wat kinderlijke relatie niet gelukkig voelde en dat leidde tot de onherroepelijke breuk aan het einde. Een heel eenvoudig decor, met een goede verlichting.

gegevens worden opgehaald

 
 
 
antigone

antigone

do 02 apr 2015 - 20:00
deSingel
Antwerpen
laatste kaarten
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
antigone

antigone

vr 03 apr 2015 - 20:00
deSingel
Antwerpen
laatste kaarten
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
koningin lear

koningin lear

vr 03 apr 2015 - 20:15
Stadsschouwburg Groningen
Groningen
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
antigone

antigone

za 04 apr 2015 - 20:00
deSingel
Antwerpen
laatste kaarten
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
koningin lear

koningin lear

za 04 apr 2015 - 20:15
Stadsschouwburg Groningen
Groningen
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst