zoek login
logo

wish you were here

home  >  voorstellingen  >  wish you were here

duur 2:00

Wish you were here is een programmaserie waarin we de tijd nemen om in een ontspannen en gastvrije sfeer in te gaan op auteurs en thema’s die in ons repertoire een prominente plaats innemen.

In seizoen 14|15 staat het thema leiderschap centraal. Antigone, Medea, Maria Stuart, Koning Lear en Shakespeares koningsdrama’s hebben minstens één ding gemeen. Ze laten zien hoe leiders beslissingen nemen met zeer vergaande consequenties. We nemen deze meeslepende theaterstukken van Sophocles en Euripides, Shakespeare en Schiller als leidraad voor een reeks van vier avonden met prikkelende beschouwingen door unieke sprekers uit de wereld van de wetenschappen, politiek of kunsten over uiteenlopende aspecten van leiderschap. Daarnaast spelen acteurs uit het ensemble fragmenten. Een avond die verdieping geeft aan ons repertoire en onze voorstellingen in een brede context laten zien.

De titel Wish you were here maakt duidelijk dat we wensen dat u er bij bent. Zowel om te luisteren, te kijken en te genieten van het programma, als bij het afsluiten van de avond wanneer we onder het genot van een hapje en een drankje met z’n allen – bezoekers, acteurs en gasten – nog een uurtje napraten.

#wishyouwerehere


wish you were here, kings of war - 13 apr 15

Als opmaat voor Ivo van Hoves regie van Kings of war - die tijdens het HF in Nederlandse première gaat - staan we een avond stil bij de vragen die politieke leiders zichzelf stellen wanneer ze oog in oog staan met de ultieme verantwoordelijkheid over leven en dood in tijden van oorlog. Hoe werken de mechanismen van besluitvorming in politieke crisis? Wat gebeurt er wanneer staatsbelang en machtswellust botsen? Het wordt een avond over de psychologie van de machthebbers, maar ook over de machinaties van de raadsheren om hen heen.

Op ma 13 april wisselt gastheer Lex Bohlmeijer prikkelende bijdragen van gastsprekers af met scènes uit Kings of war (die voor het eerst door het ensemble gelezen worden). Zo praat Ko Colijn, directeur van Clingendael, vanuit zijn ervaring als deskundige in defensie en plaatst hij het leiderschapsthema in de koningsdrama’s in de context van actuele vraagstukken rond leiderschap in de internationale politiek. Gijs Scholten van Aschat gaat dieper in op de verschillende manifestaties van leiderschap in het werk van Shakespeare en Caroline Perrée spreekt naar aanleiding van haar in maart te verschijnen boek ‘Volgen voor gevorderden’ over de andere kant van de leiderschapsmedaille: de volgers.

We hopen dat u er weer bij bent.


wish you were here, antigone zegt neen - 9 mrt 15

Tijdens Wish you were here – Antigone zegt neen wordt u uitgedaagd om een avond stil te staan bij de profetische leiderschapsvisies van Aeschylus, Sophocles en Euripides. Zijn de Griekse tragedies van alle tijden? En wat kunnen wij - en onze leiders - er vandaag de dag nog mee?

Centrale gast van de avond is de AKO Literatuurprijswinnaar Stefan Hertmans. Hoe komt het, zo vraagt hij zich af, dat het ondanks de tragische gebeurtenissen van deze tijd niet meer mogelijk is om een tragedie te schrijven? Prof. Dr. Paul Frissen - auteur van het boek De fatale staat - houdt een warm pleidooi voor de politiek noodzakelijke verzoening met tragiek en vertaler/bewerker Herman Altena leest de antieke tragedies vanuit de vluchtigheid van onze huidige politieke constellatie. Gastheer Lex Bohlmeijer loodst u traditiegetrouw door het programma en onze acteurs lezen tekstfragmenten uit o.a. Oresteia, Iphigeneia en Antigone.

De volgende editie van Wish you were here vindt plaats op 13 april (Kings of War).


wish you were here, koningin lear - 26 jan 15

In King Lear vertelt Shakespeare het verhaal van een oude koning die zijn rijk onder zijn drie dochters verdeelt. In Koningin Lear - de versie die Tom Lanoye in opdracht van Toneelgroep Amsterdam schrijft - is dit rijk een internationaal opererend familiebedrijf geleid door Leading Lady Lear. Onder haar leiding is dit bedrijf uitgedijd tot een concern van onvoorstelbare proporties. Aan de vooravond van een economische crisis verdeelt zij het bedrijf geheel onverwachts onder haar drie zonen. In ruil verlangt ze een eed van liefde en dankbaarheid. De jongste zoon weigert. De gevolgen zijn niet te overzien.

Wish you were here, koningin lear brengt ons een avond boordevol stof tot nadenken over vrouwen aan de macht, catastrofaal leiderschap en de vraag: wie bestuurt nu eigenlijk de wereld? Zijn het onze regeringsleiders of wordt de wereld gedicteerd door de macht van multinationals?

Gastheer Lex Bohlmeijer loodst het publiek door het programma met korte lezingen, gesprekken en toneelfragmenten. Janka Stoker legt uit waarom in tijden van crisis een beroep wordt gedaan op vrouwelijk leiderschap. Sheila Sitalsing fileert de reële macht van de huidige politiek in verhouding tot het multinationale kapitalisme. In gesprek met centrale gast Femke Halsema gaan we dieper in op deze thema’s. Onze acteurs lezen scènes uit Koningin Lear.

De voorstelling Koningin Lear wordt geregisseerd door Eric de Vroedt en gaat 8 maart 15 in première.


wish you were here, macht & onmacht - 3 nov 14

Gastheer Lex Bohlmeijer loodst het publiek door het programma met korte lezingen, gesprekken, filmpjes en toneelfragmenten over macht & onmacht. Hij interviewt David Van Reybrouck over diens opvattingen omtrent leiderschap. Vera Hoogstad belicht dit thema bij Ayn Rand en Boris van der Ham spreekt over de overeenkomst tussen acteurs en politici. Onze acteurs (Chris Nietvelt, Halina Reijn, Eelco Smits, Jip van den Dool en Marc van Eeghem) lezen scènes uit Maria Stuart.


wish you were here, ayn rand - 26 mei 14

In aanloop naar de première van The Fountainhead verkennen we het spraakmakende oeuvre van de Amerikaanse schrijfster en filosofe Ayn Rand. Met haar ideologische romans en politiek-maatschappelijke theorieën drukt zij al decennialang een stempel op rechts Republikeins Amerika. Samen met journaliste en historica Floor Rusman, filosoof Hans Achterhuis, conceptueel architect Luc Deleu en kunstenaar-ontwerper Jan Versweyveld proberen we haar ideeën en de controverse rond haar werk in het vizier te krijgen.


wish you were here, büchner - 31 mrt 14

Naar aanleiding van de première van Dantons dood (regie Johan Simons) duikt het TA-ensemble samen met gastsprekers in de wereld van Georg Büchner. Tijdens zijn korte leven - Büchner stierf op 23-jarige leeftijd aan tyfus - schreef hij naast Dantons dood slechts twee stukken: Leonce en Lena en het onvo-ltooide Woyzeck. Geen enkel daarvan is tijdens zijn leven opgevoerd, maar deze stukken werden later klassiekers en inspiratiebronnen voor o.m. Bertolt Brecht, Frank Wedekind, Heiner Müller en Sarah Kane.

Tijdens Wish you were here - Büchner loodst gastheer Matthias Mooij het publiek door favoriete scènes van Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Frieda Pittoors, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat en Bart Slegers en worden gastsprekers uitgedaagd om Büchners revolutionaire werk over het idee van vrijheid, de vrije wil en de zelfontplooiing vanuit hun eigen discipline te belichten. Zo geeft change agent Kirsten van den Hul een crashcursus in ‘veranderen voor beginners’, spreekt natuurkundige/politicoloog dr. ir. Rinie van Est over intieme technologie en hoe technologie onze leefwereld beïnvloedt en beroert componist Patrick van Deurzen onze diepste snaren wanneer hij ons over Alban Berg en de verschillende karakters uit Büchners Woyzeck vertelt.


wish you were here, o'neill - 4 nov 13

 

Na Shakespeare, Ibsen, Bergman en Tsjechov is het ma 4 nov de beurt aan Amerika’s meest invloedrijke toneelschrijver: Eugene O’Neill.

Zestig jaar nadat hij op 65-jarige leeftijd in een hotelkamer stierf (‘Born in a hotel room - and God damn it - died in a hotel room.’) brengt het gezelschap een hommage aan de winnaar van de Nobelprijs Literatuur en Pulitzer Prize for drama en door Ivo van Hove ook ‘de Amerikaanse Shakespeare’ genoemd: Eugene O’Neill. Op TA’s repertoire prijken zowel het snoeiharde Rouw siert Electra - dat na 10 jaar weer in Amsterdam te zien is – als Lange dagreis naar de nacht dat recent in première ging. Maar O’Neill biedt meer. 

Tijdens een twee uur durende, ontspannen avond loodst gastheer Lucas de Man het publiek doorheen favoriete scènes van Hélène Devos, Fred Goessens, Marieke Heebink, Hans Kesting, Ramsey Nasr, Halina Reijn, Eelco Smits en Bart Slegers en worden vier gastsprekers uitgedaagd om O’Neill’s thema’s en persoonlijke leven vanuit hun eigen discipline te belichten.

Zo vertelt filosofe Joke Hermsen hoe de mens de confrontatie met zichzelf en het unheimische aangaat, licht bio-psychologe Martine Delfos haar recente onderzoek naar trauma’s en verwerkingsprocessen toe, verklaart evolutiebioloog Tijs Goldschmidt wat schaamte met het zelfbewustzijn en het ideaalbeeld te maken heeft, en verheldert geschiedkundige James Kennedy hoe immigranten een thuis kunnen vinden. Na afloop heffen publiek, sprekers en acteurs samen het glas op O’Neill (die zelf ook wel van een borrel hield).


wish you were here, tsjechov - 16 apr 13

We sluiten seizoen 12|13 in schoonheid af met Anton Tsjechov. Tijdens het Holland Festival 2013 gaat zijn De meeuw - in een regie van Thomas Ostermeier - bij TA in première en u herinnert zich wellicht de bewerking van Ivanov en Platonov die Tom Lanoye voor TA schreef: De Russen!

Tsjechov-scènes en fragmenten uit diens korte verhalen wisselen zich af met korte betogen. Zo doet toneelschrijver en regisseur Gerardjan Rijnders de theatrale geboden van Tsjechov uit de doeken, neemt uitgever Wouter van Oorschot een duik in de korte verhalen, leidt NRC-journalist Michel Krielaars het publiek langs de belangrijkste politieke issues en culturele vragen uit de19e eeuw en leest schrijver Toon Tellegen samen met Eelco Smits een serieus verhaal. Acteurs Helène Devos, Suzanne Grotenhuis, Chris Nietvelt, Frieda Pittoors, Gijs Scholten van Aschat, Eelco Smits en Bart Slegers gaan met gasten op zoek naar de essentie van Tsjechov. Gastheer van de avond, Lucas de Man, neemt het publiek mee op reis naar deze veelzijdige man. 
 
‘Het is lang geleden dat ik champagne gedronken heb’, zegt Tsjechov op 2 juli 1904 als zijn arts hem een glas aanbiedt omdat de schrijver stervende is en zuurstof weigert. Zijn stoffelijk overschot wordt vervolgens naar Moskou getransporteerd in een treinwagon met het opschrift: ‘vervoer van oesters’. Reden temeer om deze laatste Wish you were here-avond te besluiten met een glas champagne en te toasten op de door Tsjechov zo gekoesterde absurditeit van het leven.


wish you were here, bergman - 18 mrt 13Na unieke avonden rond Shakespeare en Ibsen, zetten we één van de grootste cineasten van de afgelopen eeuw, briljant regisseur en geliefd schrijver Ingmar Bergman, centraal. We nemen alle tijd de auteur die zo'n prominente plaats in het TA-repertoire inneemt met Scènes uit een huwelijk, Kreten en gefluister en Na de repetitie / Persona dat recent in première ging, beter te leren kennen.

Gastsprekers als filmcriticus Hans Beerekamp, regisseur Nanouk Leopold en auteur Charlotte Mutsaers vertellen over het belang van Bergman voor hun denken over kunst en leven. Afgewisseld met favoriete scènes van Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Celia Nufaar, Eelco Smits, Bart Slegers en Suzanne Grotenhuis en nog niet eerder gespeelde teksten, treedt Bergman die avond naar voor als een kunstenaar die allesbehalve zwaar en traag is, maar oorspronkelijk, beweeglijk en altijd nieuwsgierig. Na afloop zoomen we uit met wilde aardbeien, wodka en Zweedse köterballetjes.

De Zweedse kunstenaar Ingmar Bergman was uniek. Hoewel hij veel toneel heeft geregisseerd, zijn het vooral zijn spraakmakende films, zoals Fanny en Alexander en Het zevende zegel, die hem faam hebben gebracht. In zijn zestigjarige loopbaan maakte hij films in alle denkbare genres en stijlen, waarbij hij permanent vragen stelt bij geloof en moraal. Van conventies trok hij zich iets aan. Hij filmde de dood en echtelijke ruzies, geweld en verliefdheden. Altijd zien we mensen balanceren op het dunne lijntje tussen werkelijkheid en neurose, en altijd onvoorstelbaar intens.


wish you were here, ibsen - 17 dec 12Op het TA-repertoire prijken inmiddels drie van zijn stukken: Hedda Gabler, Spoken en Nora, dat onlangs in première ging. In deze aflevering worden Ibsen-scènes afgewisseld met betogen van gastsprekers: Trudy Dehue (hoogleraar wetenschapsgeschiedenis en wetenschapstheorie), Ido de Haan (hoogleraar politieke geschiedenis) en Suze van der Poll (docent Scandinavische en Europese letterkunde). Gastvrouw van deze avond, Chris Nietvelt, neemt het publiek mee in een twee uur durende reis door Ibsens wereld van de schone schijn. De scènes worden gespeeld door Hans Kesting, Roeland Fernhout, Alwin Pulinckx en Fred Goessens.

Henrik Ibsen (1828-1906) is in zijn tijd al een bestsellerauteur. Zijn drama’s worden ervaren als volbloed thrillers. Hij pakt taboes bij de kop als incest, euthanasie en de dysfunctional family. Hij ligt wakker van het oppervlakkig nihilisme dat niet alleen in Noorwegen, maar overal in Europa gist. Het conservatisme van liberale leiders maakt hem furieus. De regerende pseudo-moraal en de groeiende angst voor positieverlies ontleedt hij via zijn personages die in een ijskoude materialistische tijd vechten om hun burgerlijke idealen overeind te houden. Met man en macht houden ze de schone schijn op.

Via Ibsens brieven, scènes uit zijn stukken en betogen van gasten fileren we de levensleugens van zijn personages en de façade die hij zelf ophoudt. Maar we sparen ook onszelf niet. Lijken we niet verdacht veel op zijn personages? Ten tijde van Ibsen was het onderdeel uitmaken van de gemeenschap van centraal belang. Tegenwoordig heerst het ideaal van de maakbare mens die zelf verantwoordelijk is voor succes, schoonheid en geluk. In beide gevallen gaat het om de angst voor sociale isolatie. Maar wees gerust, we gaan er geen deprimerende avond van maken. Daar zorgen zalm en Noorse Aquavit voor, die ook op het programma staan.


wish you were here, shakespeare - 2 okt 12Korte betogen en Shakespeare-scènes wisselen af in het decor van Romeinse tragedies. TA-acteurs en gasten, zoals jurist Eugène Sutorius, sterrenkundige Vincent Icke, classicus David Rijser en cultuurhistoricus Thomas von der Dunk, ondernemen een twee uur durende reis naar Shakespeares rusteloze, radicaal veranderende wereld. Uw gastheer is regisseur Lucas de Man.

     

Dat TA een innige band met Shakespeare heeft, staat vast. Speciaal voor het 25-jarig jubileum hernemen we vier van zijn stukken: Het temmen van de feeks, Othello, Macbeth en Romeinse tragedies. De vraag die hierbij rijst: zijn er vandaag de dag parallellen te trekken met Shakespeares tijd waarin ontdekkingsreizen, de reformatie en wetenschappelijke ontdekkingen de samenleving op losse schroeven zette? Waardoor aannames en standpunten over religie, politiek en economie ingrijpend moesten worden herzien? Mogelijk is dit een verklaring voor de huidige Shakespeare-koorts die in Nederland heerst. Of is het omgekeerd - zoals Ivo van Hove vaak zegt - en zijn de stukken van Shakespeare een spons, die als vanzelf de tijd opzuigen waarin ze worden gespeeld.

share

Rate

Hieronder kunt u uw reactie invullen.  

gegevens worden opgehaald

 
 
 
king lear jr. (ta-junior)

king lear jr. (ta-junior)

vr 27 mrt 2015 - 16:00
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
antigone

antigone

vr 27 mrt 2015 - 19:45
Barbican Centre
Londen
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
maria stuart

maria stuart

vr 27 mrt 2015 - 20:00
Maison des Arts et de la Culture
Creteil
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
medea

medea

vr 27 mrt 2015 - 20:00
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijstnagesprek

21:20
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam

gratis


De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
koningin lear

koningin lear

vr 27 mrt 2015 - 20:00
Parktheater
Eindhoven
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijstinleiding


19:00
Parktheater
Eindhoven

gratis


De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
king lear jr. (ta-junior)

king lear jr. (ta-junior)

vr 27 mrt 2015 - 20:15
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
antigone

antigone

za 28 mrt 2015 - 14:30
Barbican Centre
Londen
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
antigone

antigone

za 28 mrt 2015 - 19:45
Barbican Centre
Londen
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
maria stuart

maria stuart

za 28 mrt 2015 - 20:00
Maison des Arts et de la Culture
Creteil
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
medea

medea

za 28 mrt 2015 - 20:00
Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam
bestel
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst